Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Λαχταριστό προφιτερόλ


Σπιτικό και ακαταμάχητο!!

























ΥΛΙΚΆ:

Για τα σου:

(βγαίνουν περίπου 40-45 κομμάτια)

1 φλιτζάνι νερό
   
1/2 φλιτζάνι Βιτάμ
   
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
   
4 αυγά
   
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
   
3 κ.γ ζάχαρη
   
1/4 κ.γ αλάτι

Για την γέμιση:
   
1 φυτική σαντιγί σε κονσέρβα
   
1/3 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
   
2 βανίλιες
   
1 φλιτζ, τσ. ζάχαρη άχνη


Υπόλοιπα υλικά:
   
2 σοκολάτες κουβερτούρα
   
1 φλιτζ, τσ. φρέσκο γάλα
   
2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
   
λίγο κονιάκ ή ρούμι ή βότκα
   
Τρούφα σοκολάτα ή σαντιγί για το γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Παρασκευάζουμε τα σου

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Μόλις πάρουν τη βράση αποσύρουμε από τη φωτιά
   
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι με το μπέικιν και ρίχνουμε μονομιάς μέσα στην κατσαρόλα.Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να γίνει μια συρρυκνωμένη ζύμη σας μπάλα και να κολλήσει στην κουτάλα.
   
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10' λεπτά.
   
Χτυπάμε τα αυγά και έπειτα τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη ζύμη έτσι ώστε να ξαναγίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.

Ανακατεύουμε γρήγορα με την κουτάλα ή ακόμη καλύτερα με ένα μίξερ.
   
Τοποθετούμε σε λαμαρίνες ή ταψιά μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας, με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη και φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια που θα απέχουν λίγο το ένα από το άλλο.
   
Ψήνουμε στους 200' βαθμούς για το πρώτο 10'λεπτο και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180' τουλάχιστον για 20'λεπτά (βλέπουμε με το μάτι μέχρι να ροδίσουν).
   
Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στις λαδόκολλες και μετά ανοίγουμε κατά μήκος για να ελευθερωθεί ο αέρας (πρέπει μέσα να είναι κούφια!!!

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Χτυπάμε πολύ καλά  με το μίξερ τη σαντιγί, το γάλα, τις βανίλιες και την άχνη.
   
Ανάλογα πόσο μεγάλη ποσότητα θέλουμε να έχει το προφιτερόλ μας χρησιμοποιούμε και την ανάλογη ποσότητα σου.
   
Παίρνουμε ένα-ένα τα σου τα βουτάμε ελαφρώς σε λίγο κονιάκ και με ένα μικρό κουταλάκι τα γεμίζουμε με την κρέμα που φτιάξαμε. Τα κλείνουμε με τα καπάκια τους.
   
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ατομικά μπολάκια, τοποθετούμε τα σου.
   
Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε κομματιασμένες τις κουβερτούρες.Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
   
Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τα σου με τέτοια ποσότητα που να περάσει και από κάτω από αυτά!
   
Γαρνίρουμε με την τρούφα ή τη σαντιγί ή και τα 2 μαζί!!!!!
   
Τοποθετούμε στο ψυγείο.

Tips: 

Όσα σου δεν χρησιμοποιήσουμε τα κλείνουμε αεροστεγώς σε πλαστική σακούλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 μέρες!!!


Της Μαριφάνης Ξανθάκη

Πηγή:www.athensgo.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: