Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Κιουνεφέ Πολίτικο

Καταπληκτικό γλυκό, εμφανίσιμο, και προ πάντων ...εύκολο!!!

Το Κιουνεφέ που έφτιαχνε η γιαγιά μας για τα γιορτινά τραπέζια, είναι απλά ένα κανταϊφι που αντί να έχει για γέμιση καρύδια ή φυστίκι Αιγίνης, έχει γέμιση τυριού, που λιώνει και δίνει αυτή την μαστιχάτη υφή, γιαυτό και σερβίρεται πάντα ζεστό..!!  




Υλικά

500  γρ. φύλλο κανταΐφι
150  γρ. βούτυρο αγελάδας
200  γρ. μοτσαρέλα (στεγνή για τρίψιμο)
100  γρ. φυστίκι Αιγίνης ψίχα ανάλατη

Για το σιρόπι

1 ποτήρι νερό 
1 ποτήρι ζάχαρη
Λίγη φλούδα πορτοκαλιού
Χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα ή μια βανίλια


Εκτέλεση
  • Φτιάχνουμε αρχικά το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι
  • Ανοίγουμε το φύλλο κανταϊφιού καλά-καλά να ξεχωρίσουν οι ίνες του και στρώνουμε το μισό στο ταψάκι, πιέζοντάς το με το χέρι μας. 
  • Ραντίζουμε με λιγότερο από το μισό βούτυρο.
  • Απλώνουμε την μοτσαρέλα χοντροτριμμένη 
  • Στρώνουμε το υπόλοιπο φύλλο, και πιέζουμε να πατηθεί καλά
  • Ραντίζουμε με το βούτυρο φροντίζοντας να διαποτίσει όλη την επιφάνεια
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά  περίπου, μέχρι να πάρει χρυσορόδινο χρώμα 
  • Ρίχνουμε στο ζεστό Κιουνεφέ το σιρόπι (που έχει εν τω μεταξύ κρυώσει) 
  • Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλισμένο με το φυστίκι Αιγίνης ολόκληρο ή σπασμένο και παγωτό καϊμάκι.


TIPS
  • Μπορούμε  να αντικαταστήσουμε το μισό βούτυρο αγελάδας με κάποια καλή μαργαρίνη.
  • Μπορούμε επίσης να φτιάξιουμε σε μικρά ταψάκια, ατομικά Κιουνεφέ να τα φυλάξουμε στο ψυγείο και να τα ψήσουμε και να τα σιροπιάσουμε, με κρύο πάντα σιρόπι, λίγο πριν τα σερβίρουμε.  
  • Διατηρούνται στην κατάψυξή για μεγαλύτερο διάστημα και ψήνονται κατευθείαν, αλλά για 10 λεπτά επιπλέον




1 σχόλιο:

-

Διαβάστε επίσης: