Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Παντζαροσαλάτα: Μια εκπληκτική σαλάτα κατά της αναιμίας


Η αναιμία δεν αποτελεί νόσο, αφού είναι αποτέλεσμα ποικίλων ασθενειών. Χαρακτηρίζεται ως μια παθολογική κατάσταση στην οποία η συνολική μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μικρότερη από την φυσιολογική. 












Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη ύπαρξη αιμοσφαιρίνης στο αίμα (αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια).
Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το οξυγόνο (Ο2) από τους πνεύμονες στα όργανα του σώματος και στους ιστούς μας. Αμέσως μετά προσλαμβάνει το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και το μεταφέρει στους πνεύμονες, έτσι ώστε να αποβληθεί από τον οργανισμό με την εκπνοή.
Η αιμοσφαιρίνη χρειάζεται τον σίδηρο για την σύνθεσή της. Η έλλειψη του σιδήρου στον οργανισμό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας από τις μορφές της αναιμίας, την σιδηροπενική αναιμία.

Πώς φτιάχνουμε τη σαλάτα κατά της αναιμίας


Υλικά
1/2 κιλό βολβοί παντζαριών
2 – 3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. λάδι καρύδας ή λινέλαιο
1 λεμόνι
Διαδικασία
Ατμοβράστε τα παντζάρια για 20 – 30 λεπτά. Στη συνέχεια ψιλοκόψτε τους βολβούς ή περάστε τα από ένα τρίφτη. Αλέστε τις σκελίδες σκόρδου και προσθέστε τις στη σαλάτα παντζαριών.
Σε ένα σέικερ, «χτυπήστε» για 1/2 λεπτό το λάδι μαζί με το λεμόνι. Έπειτα λούστε τη σαλάτα σας. Ανακατέψτε όλα τα συστατικά και καθίστε με ηρεμία στο τραπέζι, να απολαύσετε μια σαλάτα που αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τον αιματοκρίτη και τις αποθήκες σιδήρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: