Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Τέσσερις πεντανόστιμες συνταγές για Καλαμαράκια γεμιστά.


Οι συνταγές που  σας δίνω παρακάτω, έχουν δοκιμασμένη επιτυχία.!!  Είναι πιάτα που σερβίραμε στο εστιατόριό μας, την Αμάλθεια, στην Βασιλέως Ηρακλείου, στις περιόδους της νηστείας ...αλλά και σαν μεζέδες για ουζάκι, ή κρασάκι!!



1. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, Ή ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ




Υλικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια μέτριου μεγέθους 
  • 1 φλιτζ. φέτα τριμμένη
  • ½  φλιτζ.  γραβιέρα τριμμένη
  • 3 σκ. σκόρδο λιωμένες
  • ½  φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½  φλιτζ. άνιθος ψιλοκομμένος
  • 2-3  κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • Παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι (και Θαλασσινά) "Καλή Νοικοκυρά"

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και αφαιρούμε τα πλοκάμια τους αφήνοντας το σώμα ανέπαφο, τα στραγγίζουμε.
  2. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε σε λίγο  ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τα κρεμυδάκια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  4. Αναμειγνύουμε τα τυριά με το σκόρδο, τα μυρωδικά, το  Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά" και προσθέτουμε τα πλοκάμια με το λάδι τους.
  5. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια κατά τα 2/3 με αυτή τη γέμιση και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
  6. Τα λαδώνουμε ελάχιστα και τα ψήνουμε στα κάρβουνα, για 3 λεπτά από κάθε πλευρά.(Το πολύ ψήσιμο σκληραίνει τα καλαμαράκια).
  7. Όταν βγουν από την σχάρα, τα περιχύνουμε με μια σος λαδολέμονου. 

TIPS

Μπορούμε να τα ψήσουμε και στο γκριλ για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, αφού προθερμάνουμε στους 250 βαθμούς.

Μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση μερικές γαρίδες, αχνισμένες, ή ελαφρά σοταρισμένες και ψιλοκομμένες.

Μπορούμε να προσθέσουμε επίσης μανιτάρια ελαφρά σοταρισμένα και ψιλοκομμένα.


ΣΟΣ ΛΑΔΟΛΈΜΟΝΟΥ

Σε ένα σέικερ χτυπάμε πολύ καλά (να πυκνώσει):


  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, ή ηλιέλαιο
  • Το χυμό ενός λεμονιού
  • 1/2  κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"




Σημείωση:


Αν δεν έχετε στην διάθεσή σας το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά", μπορείτε να απλά να χρησημοποιήσετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη κι οποιοδήποτε μπαχαρικό της αρεσκείας σας. Στην σος λαδολέμονου ρίξτε και λίγη μουστάρδα.








2. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΎΖΙ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ Ή ΣΤΑ ΚΆΡΒΟΥΝΑ



ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ






Υλικά  για 4 μερίδες

  • 4 μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα, ή 8 μεσαίου μεγέθους
  • 4-5 γαρίδες καθαρισμένες 
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. άνηθος
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα
  • λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"


 Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών. 
  2. Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό μαζί) 
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε  κι αυτά για λίγα λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι, τη σταφίδα και ανακατεύουμε για λίγο.
  5. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  6. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό. 
  7. Πασπαλίζουμε με τον άνιθο και το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
  8. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να μισοπιεί τα υγρά του.
  9. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα. 
  10. Τα βάζουμε μέσα σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος.
  11. Περιχύνουμε τα καλαμάρια με την ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο. 
  12. Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 15΄ σκεπασμένο και για άλλα 15΄ ξεσκέπαστο.



ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
































  • Ακολουθούμε την ίδια συνταγή, αλλά τοποθετούμε τα γεμιστά καλαμαράκια σε πλατιά κατσαρόλα. 
  • Τα περιχύνουμε  με την ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο.
  • Αν χρειάζεται ρίχνουμε ελάχιστο νεράκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σκεπασμένο, μέχρι να γίνει το ρύζι και να μείνει με το λαδάκι του.


ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

























Με τα ίδια υλικά, εκτελούμε την παραπάνω συνταγή μέχρι και το βήμα  7. 

Κατόπιν,
  • Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει κανονικά, μέχρι να πιεί όλα του τα υγρά και να μαλακώσει. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι ακόμη).
  • Γεμίζουμε τα καλαμάρια και τα κλείνουμε. (Όπως παραπάνω).
  • Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στα κάρβουνα, ή στη σχάρα, για 3-4 μόνο λεπτά από κάθε πλευρά
  • Τα περιχύνουμε με την  σος λαδολέμονου, ή με μια ελαφριά σαλτσούλα που θα φτιάξουμε με την τριμμένη ντομάτα. 






3. ΚΑΛΑΜΆΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ


Αν έχετε έτοιμο σπανακόρυζο, είναι πολύ εύκολο να γεμίσετε και μερικά καλαμαράκια...  Αν όχι, δείτε την συνταγή:



























Υλικά

  • 4 μεγάλα καλαμάρια
  • 500 γρ. σπανάκι
  • 2/3 φλιτζ ρύζι καρολίνα
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι Άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσαάκι Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"

Εκτέλεση   
  1. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια.
  2. Ζεματάμε πολύ ελαφρά το σπανάκι και το στραγγίζουμε.
  3. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με τα πλοκάμια ψιλοκομένα.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι και το σπανάκι και σοτάρουμε για λίγο.
  5. Πασπαλίζουμε με το  Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά", τον άνηθο και τον μαϊντανό.
  6. Ρίχνουμε 2 φλιτζ. νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιεί τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Γεμίζουμε τα καλαμάρια, τα κλείνουμε, τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε στα κάρβουνα όπως έχουμε περιγράψει προηγουμένως, ή στο γκριλ.
  8. Τα λούζουμε με σος λαδολέμονου.






4.  ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ

























Αν υπάρχει μυδοπίλαφο ή κάποιο άλλο θαλασσινό πιλάφι, μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να ετοιμαστούν γεμιστά καλαμαράκια και να ψηθούν. στα κάρβουνα, (όπως περιγράψαμε προηγουμένως), ή και στο γκριλ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: