Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ασουρές Πολίτικος ή Βαρβάρα


Ένα παραδοσιακό νηστίσιμο επιδόρπιο, με Πολίτικη προέλευση, αλλά διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα, σε μια παραλλαγή του τούρκικου ασουρέ, που είναι γνωστή επίσης και σαν Βαρβάρα (συνηθίζεται της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου). 






























Υλικά


1/2 κιλό σιτάρι

2 λίτρα νερό ζεστό (8 κούπες)

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα σταφίδα ξανθή

1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα

2 κουταλάκια κανέλα

1/2 κουταλάκι γαρύφαλο

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1/8 κουταλάκι αλάτι

4 κουταλιές κορν φλάουρ ή αλεύρι


Για το γαρνίρισμα



  • Καρύδια ψιλοκομμένα
  • λίγη κανέλα
  • (Εγώ προσθέτω και άχνη ζάχαρη σερβίροντας)


Για άτομα: 8-10

Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες

Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες


Εκτέλεση


Πλύνετε το σιτάρι και βάλτε το να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει. 


Την επόμενη μέρα, βάλτε το στη φωτιά με το ίδιο νερό, χωρίς να το στραγγίσετε και σιγοβράστε το 3 ώρες. Σε χύτρα ταχύτητας, χρειάζεται μόνο 1 ώρα. 

Στραγγίστε το και κρατήστε το χυλό. Ξεπλύντε το σιτάρι με λίγο νερό. Το νερό αυτό, προσθέστε το στο χυλό. Μετρήστε τον, πρέπει να είναι 7 κούπες, αλλιώς συμπληρώστε με νερό. 

Βάλτε το χυλό σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, ρίξτε μέσα μία κούπα από το βρασμένο σιτάρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, αφού το διαλύσετε προηγουμένως σε λίγο από το χυλό. 
(Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι, βάλτε το πρώτα σ'α ένα μικρό τηγάνι και καβουρντίστε το επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσει ελαφρά). 

Βράστε το χυλό 7'-10', να πήξει ελαφρά. Μοιράστε τον σε μπολάκια. Αφήστε τον να κρυώσει και βάλτε τον στο ψυγείο να πήξει εντελώς. Πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

 





Συνταγή από την κυρία Βέφα Αλεξιάδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: