Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Πολίτικο γαλακτομπούρεκο


Μια παραδοσιακή και εύκολη συνταγή για το πιο αγαπημένο από τα γλυκά ταψιού!! 























Υλικά:

500 γρ φύλλο κρούστας

200 γρ. βούτυρο αγνό λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων

Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα πλήρες
½ φλ. ζάχαρη
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
70 γρ βούτυρο αγνό
2 βανίλιες
Ξύσμα πορτοκαλιού, ή λεμονιού

Για το σιρόπι:

3 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού

Τον χυμό 1/2 λεμονιού



Εκτέλεση:

Κατ' αρχήν ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 6-7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.  Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα συνεχώς, (κάνοντας οκτάρια  στον πάτο της κατσαρόλας, για να μην σβολιάσει), μέχρις ότου να πήξει η κρέμα.


Αποσύρουμε την κρέμα από την φωτιά, ρίχνουμε το ξύσμα, την βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.

Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, ώσπου να γίνει ομοιογενής και βελούδινη. Καλύπτουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.


Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα προς ένα. 

Αφήνουμε τα φύλλα σκόπιμα να εξέχουν από το ταψί για να "τυλιχθεί" μέσα τους η κρέμα.

Αδειάζουμε την κρέμα και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλα που εξέχουν. Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα ένα προς ένα. Σπρώχνουμε προς τα κάτω τις άκρες των φύλλων με το πινέλο. 


Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια, χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω.
Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια με όσο βούτυρο απέμεινε και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. 

Αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Για να διατηρηθούν τα φύλλα τραγανά, ρίχνουμε κουταλιά- κουταλιά το σιρόπι επάνω στο γλυκό, ώστε να απορροφηθεί σταδιακά όλο.

Όταν κρυώσει το γαλακτομπούρεκο, κόβουμε σε κομμάτια και τα σερβίρουμε, πασπαλισμένα με κανέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: